Sağlık

Yeşil erik hangi vitaminleri içerir? Ekşi eriğin faydaları ve zararları…

Bakkallarda ekşi yeşil erik görürsek yazın geldiğini kesinlikle anlarız. Özellikle ağızda bıraktığı ekşi tat ile kendini gösteren yeşil erik, tuz eklenerek de tüketilebilir. Ancak tuzla birlikte tüketildiğinde vücutta ödem oluşturabileceği için yarardan çok zararı olabilir. Bu nedenle yeşil eriğin eti ve sütündeki tüm faydalardan yararlanmak için mümkün olduğunca sade tüketin. Peki, bu yeşil eriği faydalı kılan nedir?

YEŞİL ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Organik asit içeriği yüksek bir meyve olduğu için vücudun alkali kalmasına yardımcı olur.

  • İçeriğindeki sitrik asit vücuttaki laktik asidi nötralize ederek hissedilen yorgunluk hissini azaltabilir.

  • Peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ile birlikte tüketildiğinde kalsiyum emilimini artırarak diş ve kemik sağlığına yardımcı olur.

  • Et, balık, yumurta ve hindi gibi protein yüklü besinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve dengeyi sağlar. Bu sayede metabolizmada besinlerin sindirim sürecini hızlandırır ve kilo verme sürecine yardımcı olur.

  • Güçlü çözünür lif içeriği sayesinde hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlığı önler.

  • Düzenli olarak erik parçaları yemek diş etlerini güçlendirir.

  • Demir emilimini arttırır ve kansızlığı önler. Özellikle yumurta ve kırmızı et tüketiminden sonra meyve olarak erik tercih edilmesi demirin işlevini artırır.

  • Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

  • Anti-aging etkisi sayesinde yaşlanmayı engeller ve cilt bariyerini yeniler. İçerdiği bioflavonoidler ve vitaminler bağ dokusu rejenerasyonunu arttırır.

  • Muz, kivi ve incir gibi diğer meyveler kan şekerini hızla yükseltirken, yeşil erik kan şekerini dengeler. Bu sayede kilo vermeye destek olur. Orta öğünler için alternatif bir meyvedir.

YEŞİL ERİKTE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Lif, C, A ve K vitaminleri, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi insan sağlığı için yeterli olacak pek çok vitamin ve mineral içeren ekşi bir meyve olan yeşil erik, düzenli tüketildiğinde birçok fayda sağlar. 100 gram erik yaklaşık 47 kaloridir.

YEŞİL ERİĞİN ZARARLARI NELERDİR?

Aşırı yenen yeşil erik sindirim sistemini bozabilir. Günlük tüketimi abartmadan ölçülü hareket etmek gerekiyor. Alanında uzman diyetisyenler tarafından yapılan araştırmalara göre tüketim ölçüsü aşıldığında; Mide, bağırsak, kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır. Tuzla yenen yeşil erik vücutta su tuttuğu için yüksek tansiyona ve ödemlere neden olabilir. Bu yüzden her şeyi ölçülü yemek iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu